Jegyrendszer

Nem, nem, nem, Oroszországban sincs már jegyrendszer. Természetesen, szabadon vásárolhat mindenki. Most a múzeumi belépőkkel kapcsolatos tudnivalókra hívom fel a figyelmet. Oroszországban ugyanis kettős mércével méretik a múzeumlátogató. Külön árkategóriába tartoznak az orosz, valamint a FÁK állampolgárok és a többiek. Ennek megfelelően: az Ermitázsba ők bejutnak 100 rubelért, én 400-ért, Orosz Múzeum 180-350, Péterhof 150-400, Tretyakov képtár 230-450, I. Péter vityillója oroszoknak 70, nekem 200. Engem nem érdekel, hogy ez az állami szociális politika része. Ok, hogy minden állam igyekszik saját állampolgárait segíteni ezen a téren, de mások valahogy diplomatikusabban csinálják. Rendben van, kedvezzenek az övéiknek, de ne vágják ilyen kendőzetlenül a képembe. Ez igenis nyílt diszkrimináció. Ráadásul időnként arra is képesek, hogy utánad mennek a múzeumban, elkérik a jegyed és ha kiderül, hogy illetéktelenül, a téged meg nem illető áron jutottál hozzá, még meg is büntetnek.

DE! Van megoldás. Csöndben, magabiztosan az előre kiszámolt összeggel lépek a kasszához és közlöm: Один. Semmi jónapotkívánok, vagy legyenszíves, semmi. Megkaptam, átjutok az ellenőrzésen, jegyem elrakom és végigjárom a múzeumot. Az illedelmes szófordulatok mellőzése az akcentus miatt fontos. Egy пожалуйста, vagy здраствуйте simán lebuktat. Moszkvában a Majakovszkij múzeumban elfelejtkeztem magamról, a kasszás nő rögtön kiszúrta: „- Maga nem is orosz? – De, igen.” Szóval így tagadtam meg állampolgárságom kulturális fejlődésem érdekében. Másrészt viszont, ha köszönéssel, udvarias formulákkal együtt meg tudod venni a jegyet olcsóbban, tökéletesen beszéled az orosz nyelvet.

A színházjegyekkel kapcsolatos trükk Péterváron is működik, miszerint egy-, fél órával a kezdés előtt olcsóbban vehetsz jegyet. Ez leginkább a nagy színházaknál segítség, ahová a legolcsóbb-kakasülős jegy is 500-1000 rubelnél kezdődik. A Marinszkij színházba, http://www.mariinsky.ru/ Szentpétervár leg-leg-leg színháza, egyszer próbáltam bejutni ezzel a módszerrel, de sajnos a legolcsóbb jegy 5000 rubel volt. Nem kértem. Egyik ismerősöm adta a varázskulcsot a kezembe: még a csengőket is ki kell várni, amikor is díler-nénik 100-200 rubelért gyorsan eladogatják a maradékot. Vasárnap 18:50-kor léptem át a színház ajtaját és vártam. Ha sikerül, jó, ha nem, nem. Megszólaltak a csengők, de nem történt semmi. Már kezdtem feladni, amikor odalépett hozzám egy fickó, hogy van egy fölösleges jegye, kell? „-Mennyi? – Semennyi. – Köszönöm szépen!” Hát így néztem meg a Rigolettót a Marinszkij színházban.

 

Kategória: Nincs kategorizálva | 2 hozzászólás

2 hozzászólás a(z) Jegyrendszer bejegyzéshez