Gyümölcs-szezon Péterváron

Az északi időjárás nem igazán gyümölcs barát. Dácsa tulajdonosok alma, eper és egyéb piros bogyóson kívül nem sokra számítanak. A kiegészítés errefelé, sajnos igen-igen drága. Ha 50 rubel kilója az almának, én már boldog vagyok. A többi gyümölcs persze jóval drágább. Számomra legkínzóbb periódus a május-június, amikor érkeznek otthonról a hírek: Ma ebédre ettünk cseresznye levest, cseresznye szószt, cseresznyés piskótát, uzsonnára jól laktunk málnával a kertben, vacsorára valószínűleg lesz már pár szem eper is. Persze ez csak elsőben fordult elő, azóta megegyeztünk, pétervári tartózkodásom alatt nem beszélünk bizonyos gyümölcsökről.

Én szó szerint unom a banánt. Igaz, a piacon télen-nyáron van minden, de tényleg minden. Szép nagyon a portéka, rohadtan magas az ára. Egy pohárnyi málnát 150 rubelért akartak eladni. Nem nekem sikerült. A 100 rubelestől is egyből elfordultam, erre ideadták 50-ért. Egyszer nem bírtam tovább, egy marék cseresznyét vettem 100-ért. Ahhoz képest, hogy otthon több fa van a kertben, ez már luxus.

Legfurcsább dolog a görögdinnye. Szentpéterváron szeptemberben van a dinnye szezon. Megkóstoltam, a mézédestől nagyon távol állt, de az otthoni legrosszabbnál két fokkal jobb volt. Szerintem itt nincs értelme a dinnyefogyasztásnak. Mert az ízén kívül a dinnye legfontosabb funkciója a hűtés a hőségben. A pityeri szeptembert pedig jóindulattal sem nevezhetem gatyarohasztó melegnek.

Igaz, kicsit későn, de rájöttem van remény. Ilyenkor ősszel, amikor déli országok ontják a gyümölcsöt, a Szennaja plosagy piaca nyújt örömöt. Málna: 25, nektarin: 30, alma, körte: 20-30 rubel. Sapkás sztánországiak kofáskodnak, sápadt északiak vásárolnak.

Kategória: Nincs kategorizálva |

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.