Szentpétervár galériái

Ne ijedj meg! Nem az Ermitázs hatalmasságáról, unalomig ismételt, frázisok következnek. A tisztesség kedvéért egyetlen megjegyzés: ha nemzetközi élményre vágysz – Ermitázs, ha nagyon-nagyon oroszra – Orosz Múzeum.

Szentpétervár alig egy éves színfoltja, a Vasziljevszkij szigeten található, kortárs képzőművészeti galéria, az Erarta. A magántulajdonú múzeum leginkább orosz alkotásoknak ad helyet, de láttam már finn és lengyel képeket is. Az egyik szárnyban az állandó kiállítás belépős (300 rub), a másikban a sűrűn változó kiállítások ingyenesek. Ha esetleg megfáradnál, a két szárny között, a kávézóban megpihenhetsz. A vizuális élményen túl programok is csábítják a vendégeket: bor bemutató, rapid randi, író-olvasó találkozó, koncertek, performance-ok. A nyitva tartás is nagyon ideális, este 10-ig nyitva van, ami külön öröm, ha az ember csak 10 perces sétára lakik a múzeumtól. Egyik laza zenehallgatós estén, egy ötven körüli anya megkérdezte a muzsikust: „- A gyerekeim imádják a Rammsteint. Mondana róluk valamit? – Ez egy német zenekar, a dobosukat ismerem. Ne aggódjon, jó ízlésűek a gyerekek!”

                                                  www.erarta.com

Az Erarta felfedezésével egy időben, a Moszkva pályaudvar mellett, készült egy hatalmas épület, rajta a felirat: ГАЛЕРЕЯ. Valahogy kívülről az egésznek számomra olyan hangulata volt mint a bécsi Leopold múzeumnak. Nagyon megörültem, hogy lesz egy újabb tök jó hely. De rögtön fel is merült bennem a gyanú: itt van az Ermitázs, az Orosz múzeum, az Erarta, a sok kis galéria, mégis mit fognak ide hozni? Van még mit kiállítani? Időközben raktak rá visszaszámláló órát és kb. két héttel a nyitás előtt láttam meg a reklámokon: Галерея ТГЦ. Targovij centr, vagyis bevásárlóközpont. Hát megoldódott a rejtély, de nagy csalódás volt. Ez a galéria állja a versenyt, a múzeumok éjszakája után pár héttel megrendezték a vásárlók éjszakáját. Amelyik márka itt nincs reprezentálva az nem is létezik.

                                          www.galeria-spb.ru

Az Erarta és a pláza honlapján is lehet angolul tájékozódni. A friss útikönyvekben nyilván már mindkettő helyet kap.

Kategória: Nincs kategorizálva |

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.