Tallinn

Szentpétervár – Budapest között közvetlen repülőjárat csak nyáron van. Eddig a karácsonyi hazautazást Moszkván keresztül oldottam meg. Mivel Seremetyevón már kiigazodom és Helsinkiben is jártam, gondoltam új kihívás kell: Irány Tallinn! Igaz, kicsit körülményes Pétervárról busszal, onnan pedig Prágán keresztül haza menni, de hát biztos jó móka lesz.

Az is volt, kivéve, hogy -10 fok volt. Még szerencse, hogy Tallinn elég kicsi ahhoz, hogy egy nap alatt megnézd a lényeget. De sajnos ahhoz nem, hogy ilyen hidegben bírjam a kóválygást, míg megtalálom a skanzent. A skanzen volt a fő-fő nevezetesség, amit meg akartam nézni. Készültem rá térképpel, meleg pulóverrel, lélekkel. Végül egy órás kóborlás után már annyira fáztam, hogy feladtam. Egyszerűen nem találtam meg.

Tallinn, Szentpétervár után nagy felüdülés, már a mérete miatt is. Nincs tömeg, nyugalom és béke van. A legzavarbaejtőbb különbség a közlekedésben tapasztalható. Álltam a zebránál és vártam, hogy elmenjen az autó, mivel Szentpéterváron arra szocializálódtam, hogy a zebrán az elsőbbség nem a gyalogosé. A bambulásból a türelmesen várakozó autó nyugalma zökkentett ki: „JA, hogy én itt átkelhetek!?” Észt barátommal, Nikitával tanakodtam a kérdésen, aki elmondta, hogy huzamosabb pétervár után ő is mindig meglepődik.

Egyik fagyos tallinni reggelen ballagok az utcán, amikor piros-fehér-zöld színekre leszek figyelmes. Hát igen, olasz étterem… Ja! Nem, ez magyar étterem, ez a Tenkes Kapitánya magyar étterem. Akkor ma este én itt megvacsorázom. Amikor beléptem az a torokszorító érzés fogott el, halvány változatában, mint ami a MALÉV zene felcsendülésekor szokott  több hónapos távollét után. A gulyás nagyon finom, a túrógombóc nagyon rossz volt.

Másnap indultam haza: Tallinnban 2,5 óra hosszát vártam, mert késett a gép. Prágában kellett aludni, ráadásul olyan szerencsétlenül késtünk, hogy még a szállodai vacsoráról is lemaradtam. Semmi baj, a szálloda porcelán tálcáján elhelyeztem az egynapos száraz zsömlét, az otthoniaknak vásárolt szuvenír- észt jávorszarvas kolbászt és az orosz karácsonyi bonbont. Fejedelmi lakomát csaptam így az ágyban.

Kategória: Nincs kategorizálva |

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.