Szundi

Miért vagyok én ilyen álmos? Állandóan aludnék. A nap legrosszabb része délután 5 és 6 között van. Ebben az időszakban olyan álmosság tör rám, amit nehezen tudok kezelni. Ha a könyvtárban vagyok nincs ezzel probléma. Senkit nem zavar ha 10-15 percet ráborulok a könyvre, hogy utána újult erővel folytassam a munkát. A hét két napján, azonban ilyenkor orosz óra van. Nem kellemes dolog, ahogy ásítozom az orosz tanár jobbján. – Cseperke! Alszik maga rendesen? – Igen. – Sokat dolgozik? – Nem többet, mint máskor. Ahogy ezt kimondom és kirévedek a sötét ablakon bevillan a megoldás: a sötétség miatt!

Szentpéterváron decemberben a nap 24 órájából kevesebb mint hét, azaz hét, amikor világos van. Egyik orosz ismerősöm megkérdezte a minap: hogy vagy? – Nem bírom ezt a sötétséget. – Miért Magyarországon nincs sötét? Szóval az ittenieknek ez a természetes. Vannak emberek akiknek ez a normális és bele sem gondolnak, hogy csak kevéssel arrébb mennyivel más az élet. Én nem mondom, hogy nincs meg a sajátos hangulata a reggeli sötétben útnak indulásnak, de az is igaz, hogy nagyban hat rám a sötétség. Például, ma reggel az elalvási kapkodásban döbbentem rá, hogy este 8:30 helyett 20:30-ra húztam az órát. Az álmosság mellett ingerültté is tesz. A mély pont a hét közepén volt. Két napig, ha a sötétre gondoltam, ami ilyen körülmények között nem nehéz, felfordult a gyomrom. Most már minden rendben van. Egyébként is pár nap múlva megfordulunk és szép lassan elindulunk a másik véglet felé. Amikor is júniusban a fehér éjszakák rám gyakorolt fiziológiai hatásairól fogok beszámolni.

Kategória: Nincs kategorizálva | 2 hozzászólás

2 hozzászólás a(z) Szundi bejegyzéshez

 1. Zsuzsa szerint:

  Épp most olvasom hogy Oroszországban eltörlik a téli időszámítást. Ősszel már nem vacakolnak az órákkal. Indoklás: az időváltáshoz való alkalmazkodás stresszel és megbetegedésekkel jár. Kíváncsian várom a következő telet hogy éled meg! De meddig is maradsz?

  • cseperke szerint:

   Szerintem az az egy óra itt nem sokat számít, de hátha.
   Valószínűleg én ezt már nem tapasztalom meg nagyon intenzíven.
   Ez az utolsó félév. Ha minden jól megy, nyár otthon és ősszel egy rövidebb itt tartózkodás.
   Mélyen belém vésődött az október 10-i határidő.